ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΕΝΑ “ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ” ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Μπορεί η Ελλάδα ν΄ αντέξει ένα “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο; Το ερώτημα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινής γνώμης.Έχει προκύψει από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που έχουν επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κορυφαίες πηγές των Γενικών Επιτελείων απάντησαν στο ερώτημα και η απάντηση είναι ναι. Που στηρίζεται η βεβαιότητα;Στην ανάλυση των πιθανόν σεναρίων και δεδομένων.

“Στοχευμένο” επεισόδιο.

Το πιθανότερο σενάριο ελληνοτουρκικής κρίσης είναι αυτό ενός επεισοδίου σε “στοχευμένη περιοχή” . Μπορεί να είναι τα Ίμια ή κάποιο άλλο σημείο του Αιγαίου. Στο ΓΕΕΘΑ δηλώνουν απολύτως έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν “όσες ώρες κι αν το τραβήξουν οι Τούρκοι”.

•Το μήνυμα προς την Άγκυρα

Ψυχολογικές επιχειρήσεις δεν κάνει μόνο η Άγκυρα με κάμερες και στημένα ρεπορτάζ. Κάνει και η Ελλάδα,αλλά όχι δημοσίως. Στους διαδρόμους και σε συγκεκριμένα γραφεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει σταλεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το μήνυμα: “Δεύτερα Ίμια ξεχάστε τα”. Η “αποκωδικοποίηση” του μηνύματος είναι ότι η Ελλάδα αν ξεπεραστούν τα όρια είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να απαντήσει αναλόγως στις τουρκικές προκλήσεις.

•Πρόβα “τζενεράλε”

Το μήνυμα αντίδρασης έχει σταλεί και στην πράξη,τουλάχιστον μία φορά από την Αθήνα,όταν αεροπορικές βάσεις της ΠΑ, τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα μέσα στη νύχτα. Προς τα τέλη Φεβρουαρίου υπήρξε προεργασία από τη Τουρκία για προσπάθεια αποβίβασης στα Ίμια μέσα στη νύχτα. Η απάντηση ήταν η άμεση “φόρτωση” όπλων σε 16 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το μήνυμα έφθασε απέναντι αστραπιαία.

•Ο ισχυρός τουρκικός στρατός

Είναι λογικό να προκαλεί ανηυχία το μέγεθος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η κατάσταση στο τουρκικό στράτευμα είναι πολύ δύσκολη:

*Στην αεροπορία η αναλογία πιλότων προς αεροσκάφη έχει πέσει στο απίστευτο 0,48 ανά αεροσκάφος, όταν το ελάχιστο αποδεκτό όριο είναι δύο πληρώματα ανά αεροσκάφος!

*Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταγωγικά της τουρκικής αεροπορίας πετούν με …Πακιστανούς χειριστές.

•Στον στρατό ξηράς, σε κάθε μεγάλη μονάδα έχει τοποθετηθεί “κομισάριος” του καθεστώτος Ερντογάν! Κάτι που έχει επιδράσει αρνητικά στο ηθικό του στρατεύματος.

*Σε μονάδες Τεθωρακισμένων τα άρματα μάχης είναι χωρίς καύσιμα και χωρίς μπαταρίες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά από …πραξικοπηματίες.

*Το ναυτικό των Τούρκων είναι σε εξίσου άσχημη κατάσταση σ΄ ότι έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό του.

•Ο κίνδυνος του προσφυγικού

Κάποιοι εκτιμούν ότι το “θερμό επεισόδιο” που αναμένεται μπορεί να έχει τη μορφή “απελευθέρωσης” των προσφυγικών ροών από τις ακτές της Τουρκίας. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων επιτελών αναφέρουν οτι και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να “βγαίνει” στον Ερντογάν. Πρώτον γιατί τα κυκλώματα των διακινητών γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Δεύτερον υπάρχει η εκτίμηση ότι άλλες προσφυγικές ροές από τη Συρία δεν θα υπάρξουν, αφού όλα δείχνουν ότι οι συγκρούσεις εκεί αρχίζουν να φθίνουν. Υπάρχουν 100.000 εν δυνάμει πρόσφυγες από τη Μοσούλη ,οι οποίοι όμως δεν πρόκειται όπως λένε οι πληροφορίες να εγκαταλείψουν τη πόλη που απελευθερώνεται. Συνεπώς θεωρούν ότι και αυτό το όπλο Ερντογάν θα αποδειχτεί ανενεργό.

Παρόλα αυτά ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ να προχωρήσει στην δημιουργία της “ευρω-ακτοφυλακής” και να κάνει επιτέλους αισθητή τη παρουσία της και στο Αιγαίο.

•Σενάριο έντασης στη Θράκη

Στρατιωτικά η Θράκη είναι “κλειδωμένη”! Οι επιτελείς δεν δείχνουν να έχουν ανάλογη με το Αιγαίο ανησυχία για τη περιοχή στην οποία βέβαια προσπαθεί η Άγκυρα να ελέγξει μέσω των φανατικών της μειονότητας.

Παρά τις εκτιμήσεις και τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί παρά τα προβλήματα έναντι των Τούρκων σ΄ ότι κι αν επιχειρήσουν στο Αιγαίο, από το ΓΕΕΘΑ συνιστούν απόλυτη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα επ΄ ουδενί δεν επιδιώκει ένταση στη περιοχή.

πηγη

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λογική του “όλα πάνε καλά, μην ανησυχείτε” που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις ηγετικές θέσεις των Ε.Δ. που το φαίνεσθαι και όχι το είναι, αποτελεί το μόνο που ενδιαφέρει κάποιους για να είναι αρεστοί με σκοπό να εξασφαλίσουν μια θεσούλα στο εξωτερικό, η στο εσωτερικό έχει δημιουργήσει μια άκρως επικίνδυνη εικονική πραγματικότητα κρύβοντας σκόπιμα πολύ σοβαρά προβλήματα κάτω από το χαλί. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η λογική της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας των τελευταίων 10 ετών έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.
    Δεν είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες να δίνει έντονα την αίσθηση ότι συναινεί και παρακολουθεί άπραγη αυτό που συμβαίνει στην χώρα, γεγονός που εγείρει άμεσα εθνικό και ηθικό θέμα για την παραμονή της στην εξουσία.
    Η σωτηρία της πατρίδας είναι υπέρτατος νόμος. Το αντίθετο, σημαίνει βροντερή επιορκία, εφόσον η ηγεσία παραμένει ενσυνείδητα απαθής και αδρανής μπροστά στον επικείμενο αφανισμό της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια των αναγνωστών δεν αποτελούν θέσεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.

share this